0346-556736

Schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek (1850-1950)

Jules Dupr

(Nantes, Frankrijk 1811-1889 Lsle-Adam, Frankrijk)

Jules Dupr (1811-1889) was een Franse schilder en n van de belangrijkste leden van de school van Barbizon van landschapsschilders.

Dupr was de zoon van een eigenaar van een porseleinfabriekje in Parmain, aan de Oise. Hierdoor schilderde hij aan het begin van zijn loopbaan vooral op porselein. Daarnaast kreeg hij les van de landschapschilder Jean-Michel Diebolt.

Dupr was bevriend met collega- landschapsschilders Thodore Rousseau en Constant Troyon; ook bestudeerde hij het werk van Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema.

Jean-Michel Diebolt moedigde zijn interesse in de schilderkunst \'en plein air\' aan. Dupr was gefascineerd door slecht weer, veranderingen van het licht en de zonsopgang. Veel van zijn schilderijen verbeelden open plekken in het bos, vaak met een vijver of beek.

Hij exposeerde voor het eerst op de Salon in 1831, en drie jaar later werd hij bekroond met een tweede klasse medaille. In datzelfde jaar kwam hij naar Engeland , waar hij onder de indruk kwam van Constable en Turner . Duprs benadering van de natuur valt ongeveer tussen Realisme en Romantiek in.
Bij zijn kleurgebruik toonde Dupr een voorkeur voor het gebruik van dramatische effecten.

Zijn werk werd gedurende zijn leven met enthousiasme ontvangen en in 1849 kreeg hij de onderscheiding Chevalier de la Legion dHonneur, naast diverse onderscheidingen van zijn werk op de Salons en de Exposition Universelle in 1867 in Parijs.
Werk van Dupr is te vinden in vele beroemde musea waaronder: het Louvre, Museum voor Schone Kunsten - Boston, Musea voor Schone Kunsten van San Francisco en de Hermitage in St. Peterburg.

 


   
© 2023 Pygmalion Beeldende Kunst - Ontwerp feeb.nl - Techniek & Hosting Antenna        Privacyverklaring
//