0346-556736

Schilderkunst, beeldhouwkunst en grafiek (1850-1950)

Eugene Carrière

(Gournay-sur-Marne, Frankrijk 1849-1906 Parijs)

Eugène Anatole Carrière (1849-1906) wordt gerekend tot de stroming van het symbolisme.

Eugène Carrière was van eenvoudige komaf, werd aanvankelijk tot drukker opgeleid, maar kon uiteindelijk toch gaan studeren aan de École des Beaux-Arts in Parijs. Later trad hij in de leer bij Alexandre Canabel. Rond 1890 was Carrière een van de leiders van de Parijse Sezession-beweging die zich afscheidde van de gevestigde orde. Sezession was een \'nuchtere\' vorm van Jugendstill en voorloper van het symbolisme. De Sezessie (afscheiding) leidde uiteindelijk tot de oprichting van de Société Nationale des Beaux-Arts.

Rond deze tijd ontwikkelde Carrière ook zijn kenmerkende schemerachtige symbolistische stijl. Hij werkte veel met groen-blauwe monochroomtinten en vage omlijningen, en creëerde zo een sfeer van intimiteit. Vaak schilderde hij scènes uit het dagelijks leven, veelal moeders met hun kinderen, waarbij hij over het algemeen familieleden als modellen gebruikte. Daarnaast werd Carrière bekend als portretschilder, onder meer van bekende personen uit de kunstwereld, zoals Paul Verlaine, Paul Gauguin en zijn vriend August Rodin.

Vanaf de jaren 1890 kreeg Carrière in snel tempo succes. Hij exposeerde onder meer in de Parijse Salon. Aangenomen wordt dat hij invloed heeft gehad op de “blauwe periode” van Pablo Picasso, die een schilderij aan hem wijdde.

Carrière overleed in 1906 te Parijs, op 57-jarige leeftijd, aan keelkanker. Veel werk van zijn hand is momenteel te zien in het Musée d’Orsay en Musée Rodin te Parijs.


   
[Hommage à Tolstoï]
Carrière, Eugene  
(Gournay-sur-Marne, Frankrijk 1849-1906 Parijs)
Hommage à Tolstoï
23 x 15 cm
Litho, met pen gesigneerd. Catalogus Delteil deel VIII, 1913.
Prijsklasse: € 500 - 1000

[Méditation]
Carrière, Eugene  
(Gournay-sur-Marne, Frankrijk 1849-1906 Parijs)
Méditation
23,6 x 15,3 cm
Lithographie, 1893, gesigneerd "Eugène Carrière" en "à Gustave Geffroy mon ami" op de steen
Lit.: Loys Delteil, Le peintre-graveur illustré : the graphic works of nineteenth and twentieth century artists : an illustrated catalog, New York, 1969, no. 14
N.B.Carrière begon zich rond 1890 serieus met de litho bezig te houden. In 'Nouveau-né au bonnet' paste hij de techniek toe, die in zijn grote portretten verder geperfectioneerd zou worden. Door een ruim gebruik van tusche en krabmes, schuurpapier en flanel, bereikte hij het merkwaardige effect dat aan de zwartekunstmethode (mezzotint) eigen is. Zijn dochters, maar ook bevriende kunstenaars, komen uit de duisternis naar voren, zonder dat men precies kan uitmaken waar zij zich bevinden of waar het licht vandaan komt. Uit het diepe zwart licht het gelaat op van een moeder met kind, of gezicht en handen van de boetserende Rodin. Dank zij de hulp van de drukker Duchâtel kon hij het clair-obscureffect nog groter te maken: hij gebruikte daarvoor twee stenen, die dezelfde tekening met iets verschillende toon afdrukten. Enkele details van een gezicht zijn voldoende om het karakter te analyseren. "Het menselijk gelaat is geen afgietsel, maar een bronzen sculptuur van binnnen en buiten uit bewerkt", was één van Carrières uitspraken.

Prijsklasse: € 500 - 1000

   
© 2021 Pygmalion Beeldende Kunst - Ontwerp feeb.nl - Techniek & Hosting Antenna        Privacyverklaring